Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting
Hlavná stránka

Zvonkohra Košariská - Priepasné

Zvonkohra Košariská - Priepasné

na koncertnom turné v Maďarsku a Rumunsku

 

V dňoch od 6. júla do 12. júla 2016 absolvovala Zvonkohra Košariská – Priepasné so svojimi fanúšikmi turné po Maďarsku a Rumunsku. Navštívila popritom i známe historické miesta a Slovákov žijúcich v zahraničí na „Dolej zemi“.

 

Prvá zastávka bola v meste Sarvaš v Maďarsku. Je to mesto so 17 tisíc obyvateľmi, medzi ktorými žije aj slovenská menšina. Na tunajšom gymnáziu študovalo veľa významných slovenských osobností, medzi inými aj M. R. Štefánik. K jeho soche na priečelí slovenskej základnej školy sme položili veniec a spoločne zaspievali hymnickú pieseň. Vo vnútri školy nás privítali zástupkyne riaditeľky školy a porozprávali o jej  histórii i súčasnosti.

Jednou z pre nás dôležitých zastávok bola Békešská Čaba, krajské mesto s početnou slovenskou menšinou, ktorá leží neďaleko hranice s Rumunskom. Konali sa tu 5. Evanjelické cirkevné dni - stretnutie evanjelikov a Slovákov nie len zo Slovenska a Maďarska, ale aj z Českej republiky, Srbska, Rumunska, Chorvátska. Program bol prezentáciou slovenských evanjelikov prostredníctvom služieb Božích, prednášok, diskusného fóra, duchovnej piesne, poetického pásma, divadelného predstavenia, ľudovej hudby, koncertov pre mladých i športu. Zvonkohra Košariská – Priepasné tu tiež predviedla svoje umenie na Biskupskom diskusnom fóre a večernom koncerte v Malom kostole, ktorý má 700 miest na sedenie. Návštevnosť bola vysoká a úspech veľký. Návštevníci odchádzali nielen s novými informáciami o takom jedinečnom spôsobe hry, ako je zvonkohra, ale i s príjemným umeleckým zážitkom.

Piatok 8. júl znamenal pre nás nielen presun do Rumunska, ale i časový posun o 1 hodinu dopredu, čo sme síce nepocítili fyzicky, ale na časovej strate pri cestovaní. Do známej soľnej bane Salina Turda sme prišli unavení a usedení, ale tešili sme sa na niečo pekné a nové. Baňa predčila všetky naše očakávania, absolvovali sme zostup do jej útrob, kde sú vybudované zábavné atrakcie pre turistov a môžete tu stráviť celý deň.

Po občerstvení a nákupe prvých suvenírov sme mali namierené do Sighisoari, rodného mesta Vlada III. Ţepeşa, ktorý je známy ako inšpirácia pre Stokerovho Drakulu. V sobotu 9. júla sme si museli privstať, aby sme boli včas v meste Sinai, kde bola plánovaná prehliadka kráľovského zámku Peleš. Mesto je turistickým strediskom a zámok jedným z najzaujímavejších v Transylvánii. Niektorí z nás si urobili i výlet lanovkou do neďalekého pohoria Bucegi.

Poobede sa naši „zvonkohráči“ zasa predstavili v staručkom kostole s opevnením v dedine Vulcan, ktorá je obývaná rumunskými Nemcami, potomkami saských kolonistov. Tu odohrali svoj koncert v rámci festivalu „Musica Barcensis“, organizovaných z príležitosti 500. výročia Reformácie. Ich vystúpenie doplnila i švajčiarska organistka Irene Roth-Halter. V nedeľu 10. júla sme sa presunuli do krajského mesta Brašov, ktoré má viac ako 280 tisíc obyvateľov. Evanjelický zbor, vlastní nádhernú gotickú katedrálu Biserica Neagră (Čierny kostol). Tu sme boli pozvaní na služby Božie, kde mala naša Zvonkohra svoj ďalší koncert. Návštevníci služieb Božích boli nadšení z toho, čo naši hudobníci predviedli. Azda najúspešnejšia skladba bola: Hrad prepevný od Dr. Martina Luthera.  Musíme povedať, že sme na nich boli všetci veľmi hrdí.

Po úspešnom koncerte sa naša výprava presunula na asi najznámejšiu atrakciu Rumunska, hrad Bran, na ktorý umiestnil spisovateľ Bram Stoker hlavného hrdinu svojej knihy, Drakulu.

Pondelok 11. júna sme sa presúvali do mesta Nadlak pri hranici s Maďarskom, po ceste sme sa zastavili doslova na skok v meste Sibiu. Nadlak je považovaný za najvýznamnejšie centrum Slovákov žijúcich v Rumunsku, pôsobil tu ako farár aj Igor Branislav Štefánik, brat M. R. Štefánika. Srdečne nás prijali členovia zboru na čele s bratom seniorom Slovenského seniorátu a farárom zboru Jurajom Bálintom. Na koncert zvonkohry do miestneho kostola neprišli len cirkevníci, ale i miestni obyvatelia, ktorým sa koncert taktiež veľmi páčil.

Utorok 12. júla sme si prezreli nielen miestne typické domy a múzeum, ale vystúpili sme aj na vežu miestneho kostola. Výhľad na krásne mestečko bol odmenou za náročný výstup. Kultúrny život a literárnu tvorbu krajanov nám priblížili predstavitelia Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku. Po obede sme odišli smerom do Maďarska a odtiaľ späť na Slovensko.

Tento netradičný výlet bol veľmi zaujímavý, plný rôznych dojmov, duchovného povzbudenia a nových informácii. Spoznali a videli sme krásy Rumunska, pre nás neznámej a tajomnej zeme. Zájazd a koncertné turné Maďarsko – Rumunsko Zvonkohry Košariská – Priepasné sa mohol realizovať aj vďaka finančnej  podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja. Ďakujeme.     

Mgr. Dana Durcová


FOTOGALÉRIA:

  1. Evanjelický kostol v Nadlaku (JPG)
  2. Evanjelický kostol v Brašove (JPG)
  3. Zvonkohra v Sarvaši (JPG)
  4. Projekt podporil TSK (JPG)