Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting
Hlavná stránka Spolok rodákov M. R. Š.

Spolok rodákov M. R. Štefánika

Spolok rodákov M. R. Štefánika v Košariskách si pri svojom vzniku vytýčil viacero cieľov. Zásadnou ideou bolo a je napĺňať slová a skutky tohto mimoriadne vzácneho človeka vo verejnosti cez vnútorný cit k blízkemu človeku, k svojmu rodákovi. Medzi ďalšími myšlienkami boli znovuotvorenie múzea, obnovenie základnej školy, otvorenie Národného domu Štefánikovho, participácia na spomienkových oslavách pri výročiach spojených s M. R. Štefánikom... Po 20 rokoch činnosti Spolu rodákov môže toto občianske združenie s takmer 300 členmi z celého Slovenska i zo zahraničia konštatovať, že odkaz Štefánika napĺňa.

Spolok svojou činnosťou pomohol obci Košariská, ktorá bola v tom čase zánikovou obcou, čo prispelo k vytvoreniu hrdosti na slávneho rodáka a tiež k celkovému oživeniu dediny. Z iniciatívy Spolku bola v predvečer 4. mája 1990 obnovená tradícia faklľových sprievodov od rodného domu na bradliansku Mohylu a zapaľovania vatier. Národné oslavy boli v znamení hesla Košariská svojmu rodákovi a hlavným hosťom na stotisícovom zhromaždení na Bradle bol prezident ČSFR Václav Havel. Symbolicky v deň výročia narodenia 21. 7. 1990 bolo v rodnom Štefánikovom dome znovuotvorené Múzeum M. R. Štefánika za účasti predsedu Federálneho zhromaždenia ČSFR A. Dubčeka. Už v školskom roku 1990/91 bola znovuotvorená Jubilejná škola, ktorá od roku 1998 nesie meno košarišského rodáka. Stalo sa tak pri 70. výročí školy, kedy bola odhalená aj pamätná tabuľa na mieste, kde stála škola, do ktorej chodil M. R. Štefánik. V roku 1992 sa začala generálna oprava Národného domu Štefánikovho, ktorý bol vo veľmi zlom stave. V roku 1992 stáli Spolok rodákov M. R. Štefánika a Spoločnosť M. R. Štefánika pri zrode Nadácie, ktorej hlavným poslaním bolo znovupostavenie Štefánikovej sochy v Bratislave, čo sa naplnilo v roku 2009.

Významných počinov v činnosti Spolku, ktorý sa považuje za pokračovateľa autentického Národného spolku M. R. Štefánika z roku 1928, bolo ďaleko viac. Svoje aktivity sústreďoval napríklad do podpory základnej školy v Košariskách, ktorá je dnes učiteľmi, vybavením, výsledkami v školskej i mimoškolskej činnosti pýchou obce. Spolok finančne pomohol tiež pri obnove evanjelickej fary v obci, bol spoluorganizátorom Národného behu Štefánikovho, vydal vlastným nákladom knihu Korešpondencia M. R. Štefánika, bol organizátorom mnohých zájazdov po miestach Štefánikovho pôsobenia v Európe. V roku 2009 Spolok rodákov zorganizoval expedíciu Košariská - Tahiti. Od vzniku 17. 2. 1990 vydáva Spolok občasník Sinokvet, ktorý informuje o jeho činnosti.